Speeddaten

Lalit Shahane

Als een groep elkaar niet (goed) kent, start je een bijeenkomst met korte kennismaking. Dit doen we meestal in de vorm van een voorstel-rondje, maar het is vaak leuker en ook krachtiger om er meteen een oefening aan te verbinden. Wij werken graag met de ‘speeddate’. Dit is een vorm waarbij mensen elkaar snel leren kennen en ook alvast oefenen met het stellen van waarderende vragen. Je leest hier hoe het werkt.

Hoe werkt het?

Pak alleen de persoonlijke (roze) vragen uit het vonkelspel. Vraag iedereen om ergens in de ruimte te gaan staan met een gesprekspartner. Stel de eerste vraag aan de groep. Alle duo’s krijgen 90 seconden de tijd om de vraag te beantwoorden (hou de tijd echt bij). Als de tijd voorbij is wisselt iedereen door en ontstaan er nieuwe duo’s. Zo komen binnen een korte tijd alle tien de vragen aan bod en heeft iedereen elkaar even gesproken. Naast een positieve en energieke sfeer levert deze oefeningen vaak ook al een paar mooie persoonlijke inzichten op!

Een alternatief is om iedereen de opdracht te geven zelf een (waarderende) vraag te bedenken en op een kaartje te schrijven. Dan kun je deze vragen gebruiken.

Geplaatst in Het Vonkel Spel, Oefeningen en tips