Achtergrond

Achtergrond

Talent in het onderwijs

Vonkelen is een initiatief van de Genster Groep* om het waarderend en talentgericht werken binnen het onderwijs te versterken. Het waarderend- en talentgericht werken gaat over de aandacht richten op ‘dat wat werkt’: het onderzoeken van de positieve uitzondering. Niet het wegwerken van problemen staat centraal, maar juist het onderzoeken van successen, krachten en mogelijkheden. Deze manier van kijken creëert veiligheid voor de betrokkenen én versterkt het vertrouwen in eigen vermogens. Dit bevordert een gevoel van eigenaarschap en heeft een positief effect op de resultaten. Het is daarmee ook echt een andere manier van kijken naar groei en ontwikkeling.

Samengevat komt het er op neer dat je:

  • Gelooft dat de oplossing voor een vraagstuk altijd al besloten ligt in het systeem zelf.
  • Dat het de kunst is om deze oplossing (of kiemen) op te sporen, te verkennen en te vergroten.
  • En dat dit proces vooral energie moet geven en de kans op succeservaringen in de toekomst vergroot, in plaats van dat het energie kost.

Onder het kopje Nieuws kunt u meer inspiratie en praktijkvoorbeelden vinden.

De Genster Groep gelooft er in dat er binnen het onderwijs naast een focus op prestaties en resultaten ook aandacht moet zijn voor positiviteit, werkplezier en talent. Bent u nieuwsgierig geworden naar wat deze manier van kijken concreet voor uw organisatie kan betekenen, neem dan vooral contact met ons op.

* Genster is een oud-Nederlands (Vlaams) woord voor ‘vonk’. De Genster Groep wil een vonk in organisaties brengen: enthousiasmeren, inspireren en motiveren.